USB-C™ – kõik ühes, lihtne, kiire, universaalne, pööramiskindel
26 aprill, 2020
USB-C™ – kõik ühes, lihtne, kiire, universaalne, pööramiskindel
Teval Elektroonika OÜ

Omades mitut mobiilset seadet, vajate ka hulgaliselt erinevaid pistikuid, kaableid ja adaptereid. Uus USB tüüp C™ on siin lahenduseks. Uue USB standardi idee on, et üks kaabel kõigeks. Tähtsaim omadus USB-C™ ei edasta mitte ainult andmeid, vaid ka video- ja helisignaale ning nutitelefonide, tahvelarvutite või sülearvutite laadimisvoolu. USB-C™ ei ole ainult klassikaline USB-port ühendamaks klaviatuuri ja hiirt arvutiga, aga ka kuvariport väliste monitoride ning HDMI™ telerite jaoks. USB-C™ asendab  3.5 kõrvaklapipistiku ja mobiilsete seadmete laadimispistiku. USB-C™-d toetavad erinevad opsüsteemid, näiteks macOS, Android, Windows, Google ja teised.

USB-C™ töötas välja USB Implementers Forum (USB-IF) mis koosnes >700–st juhtivast elektroonikaettevõtetest nagu Apple, Intel, Dell, HP; Microsoft, Samsung ja Belkin. Spetsifikatsioon avaldati 2014 augustis. USB-IF iseloomustas USB-C-d järgmiselt:

  • Väike ja mugav pistik sobib hästi kasutamiseks mobiilsetes seadmetes, kuid on samas piisavalt võimekas ning vastupidav ka süle- ja tahvelarvutite jaoks.

  • Võrreldes varasemate USB versioonidega saab C-tüüpi pistiku ühendada pessa mõlemat pidi.

  • Toetab skaleeruvat toitevõimsust, muutes niiviisi selle standardi ajakindlaks.

USB-C™ on midagi enamat, kui uue tehnoloogia suundumus, see on ka uus standard. Seda kasutatakse tulevikus üha sagedamini ja see on kasutusel pea kõigis uutes mobiilsetes seadmetes. USB-C™ toetab suuremat ernergia ülekande võimet  -  100W või voolutugevust kuni 5A. Lisaks saavad USB-C™ kaablid edastada videosignaali Ultra HD-s resolutsiooniga 4K. Uuel USB-C™ pistikul on muudetud kuju ja seetõttu ei sobi see vanemate tüüpide USB pesadesse. Kuid see tähenda, et peate kõik olemasolevad seadmed välja vahetama. USB-C™ -seade (näiteks sülearvuti) on endiselt ühilduv kõigi teie seadmetega, näiteks nutitelefoniga, tahvelarvutiga, hiirega, printeriga jne.  Vajate vaid kas sobivat USB-C™ kaablit või USB-C™ adapterit.


Thunderbolt ™ 3 ja USB-C ™. 

Ilmselt kõige kasulikum protokoll, mida USB-C port toetab, on Thunderbolt ™ 3. Thunderbolt ™ 3 on suure jõudlusega liides, mis võimaldab äärmiselt kiiret andmeedastust kiirusel 40 Gbit/s. Thunderbolt ™ 3 kasutab USB-C ™ pistikühendusi. Thunderbolt ™ 3 protokolli kasutatakse ka Mini DisplayPort pistikutes.
Iga USB-C ™ kaabel ei ole Thunderbolt ™ 3 kaabel. Thunderbolt ™ 3 kaablid on äratuntavad USB-C ™ pistikul oleva äikesenoole sümboli järgi. Samamoodi on tähistatud ka Thunderbolt ™ 3 pesad. Iga Thunderbolt ™ 3 port saab hakkama USB 3.1 protokolliga. Thunderbolt ™ 3 peetakse uueks universaalseks liideseks, kuna ühendab endas pea kõike: laadimist, andmeedastust välisseadmete ja kõrgresolutsiooniga 4K ja 5K monitoridega.

Kasutatud kirjandus: “USB-CTM –  One for all” by Wentronic

sees Uudised