Kuidas valida 3D Printeri filamenti?
27 veebruar, 2024
Teval, Kristjan Peedisson

3D-printimine on väga põnev valdkond selle näiliselt piiramatute võimaluste tõttu.

Üheks nendest näiliselt lõpututest võimalustest on õige 3D-printimise filamendi valik. Kui uurite erinevaid turul saadavalolevaid filamente, võib olla ülekaalukas proovida välja selgitada, milline neist on teile õige. Igal filamentil on omad ainulaadsed omadused ja kasutusalad, millega arvestada.

Antud blogipostituses jagame soovitusi, kuidas valida 3D-printeri filamente, lähtudes mitmest erinevast omadusest.

Siin blogis ei räägi me filamendi läbimõõdust. Veendu enne filamendi ostu, et valitud filamendi läbimõõt sobib sinu 3d-printeriga. Enamlevinud filamendi läbimõõt on 1.75mm.


1. Parimad filamendid algajatele

  • 3D- Printimise algajate jaoks on enim soovitatumad filamendi materjalid kas PLA või PET-G.

  • PLA on üldiselt kõige sagedamini kasutatav materjal 3D-printimisel, eriti algajatele. Seda seetõttu, et selle printimine standardkonfiguratsiooniga on üsna lihtne ja see on odav. Kuid PLA pole mõeldud ainult algajatele. Tegelikult kasutavad paljud tootjad ja disainerid seda prototüüpimiseks ja vormide valmistamiseks.

  • PET-G on teine suurepärane filament algajatele. Seda on samuti lihtne printida, kuid sellel on sarnased omadused ABS-iga, mis on kesktaseme materjal. PET-G-d saab kergesti printida BCN3D Cura standardkonfiguratsiooniga ja sellega on võimalik saavutada väga häid tulemusi.


Filament PLA-MATT, 1.75mm, valge 

Filament PLA-MATT, 1.75mm, must

Filament PET-G, 1.75mm, valge


2. Edasijõudnud ja professionaalsed kasutajad

  • PP, ABS, PA ja TPU on kesktaseme filamendid, kuna need võimaldavad printida keerukamaid disaine. Neid kesktaseme materjale saab printida standardprofiiliga, kuid võib juhtuda, et peate ka Cura või oma printimistarkvara seadistusi kohandama.

  • Professionaalsed kasutajad võivad leida end kasutamas materjale nagu PPGF30 või PAHT CF15, mis on filamendid, mis sisaldavad vastavalt klaaskiudu ja süsinikkiudu. Neid peetakse professionaalsemateks materjalideks, kuna nende printimine on keerulisem ning filamendi printimiseks on vaja spetsiaalset kuumotsikut (hot-end).


Filament ABS+, 1.75mm, valge

Filament TPU, 1.75mm, valge

Filament PA12, 1.75mm, must


3. Materjalid prototüüpimiseks ja vormide valmistamiseks

  • 3D-printimise tavaline kasutusviis on prototüüpide ja tööriistade loomine, mis aitavad tootmisprotsessi lihtsustada. PLA ja PET-G on tavaliselt enim kasutatavad materjalid. Kui teie prototüüp või tööriist peab olema vastupidav tugevatele kemikaalidele, kuumusele või stressile, siis tuleks kaaluda arenenumat materjali, nagu näiteks ABS või TPU.

  • Tööriistade valmistamise jaoks otsige materjale, mis on vastupidavad ja tugevdatud. Heaks valikuks võiks olla süsinikkiudu sisaldav materjal, nagu näiteks PAHT CF15, mis omab suuremat vastupidavust.


4. Kaubanduslikuks kasutuseks

  • Kui teil on toode, mis on mõeldud kommertskasutuseks, siis tõenäoliselt valiksite kesktaseme või professionaalse materjali, näiteks PA, PAHT CF15 või TPU

  • TPU (termoplastilise elastomeeri) peamine pluss on selle painduvus ja vastupidavus. See teeb TPU-st suurepärase valiku toodetele, mis peavad painduma ja pikka aega vastu pidama.

SOURCE: BCN3D

sees Uudised