Keerdpaarkaablite tähistuse selgitus:
3 mai, 2020
Keerdpaarkaablite tähistuse selgitus:
Teval Elektroonika OÜ


Keerdpaarkaabel koosneb neljast keerutatud juhtmepaarist ehk kaheksast kaablisoonest. Kaablisooneks olev vasktraat võib olla kas ühes tükis (solid) või mitmetest kiududest kokku punutud (stranded). Ühekiuliste juhtidega kaablit kasutatakse statsionaarsel kaabeldusel. Mitmekiuline vasksoon annab kaablile suurema vastupidavuse painutamisele ning on kasutusel peamiselt ühenduskaablites (patch cables). Kaablipaarid on keerutatud, et vähendada müra mõju kaablis levivale andmesignaalile. Paarikaupa keerutus ja elektrit juhtiv varjestus vähendavad elektromagnetilisi häired , mida võivad põhjustada lähedalasuvad elektrikaablid. Lisaks vähendab paaride keerutus ja foolimuvarjestus naaberpaaride vahelist ülekostvust (crosstalk).

Väliskestana kasutatakse PVC-d. Kaablitel on kasutusel halogeenivaba väliskest, et vältida ohtlike gaaside, suitsu, või happeliste ühendite eraldumist tulekahju korral (lühend: LSZH või LS0H).

Varjestuse tähistamist reguleerib standard ISO / IEC-11801 tähistuse kujuga XX/YZZ .

XX - väliskesta varjestus

U: varjestamata
F:  foolium
S:  metallpunutis
SF:  Foolium + metallpunutis

Y - keerdpaaride varjestus

U: varjestamata
F:  foolium
S:  metallpunutis

ZZ tähistab alati 

TP: keerdpaar


Kategooriad

Keerdpaarkaablid on standardiseeritud ja jagatud kategooriatesse. Iga kategooria hõlmab erinevaid omadusi ja kvaliteedinõuded. Praegused kategooriad 5 kuni 8 on täpsustatud standardis ISO / IEC 11801.

Täiendavalt kautatakse Euroopa normi EN 50173, milles keerdpaarkaablid jagatakse klassidesse A kuni I.


sees Uudised