HDMI 1.4, 2.0 ja 2.1 võrdlus, HDCP 2.2?
16 aprill, 2020
HDMI 1.4, 2.0 ja 2.1 võrdlus, HDCP 2.2?
Teval Elektroonika OÜ

 

HDMI™ - (HIGH DEFINITION MULTIMEDIA INTERFACE) kaablid on olnud tarbeelektroonika lahutamatu osa alates 2003. Liides võimaldab digitaalse pildi ja heli samaaegset edastamist ühe kaabli abil ja on muutunud standardiks mille viimased versioonid edastada üha suuremaid andmemahte ja resolutsioone. Pakume väikest ülevaadet erinevatest kaablitüüpidest ja jõudlusklassidest.

 

 

Standard HDMI ™ ( version 1.0 ) kaablid pole enam saadaval. See versioon oli tavaliste nõuetega rakenduste jaoks piisav, näiteks DVD-mängijad, 720p video voogesitus, standardlahutusega ja HD-teler. Maksimaalne andmeedastuskiirus oli 3,96 Gbps ja maksimaalne pildi formaat oli 1080p. Standardseid HDMI™ kaableid ei ole turul enam saadaval.

 

High Speed HDMI ™ ( versioon 1.4 ) kaabel: selle versiooni kaablid edastavad Full HD signaali (maksimaalselt 2160p) edastussagedusega vähemalt 340 MHz maksimaalse andmeedastuskiirusega 8,16 Gbit /s. High Speed HDMI ™-kaablid sobivad kõrgemate nõudmistega rakendustega nagu 3D Full HD-s, Deep Colour, Blue-ray või 4K resulutsioonile sagedusel 30 Hz.

High Speed HDMI ™-kaablid koos ethernetiga ( versioonid 2.0 ja 2.0a ) toetavad 4K sisu ja kahekordistavad sageduse 60 Hz-ni, suurendades ribalaiust 10,2-lt maksimaalselt 18 Gbps-ni. Funktsioon ka toetab Cinemascope 21: 9 vormingut tõelise kodukino tunde saamiseks. Need, kes soovivad eraldi kanalit heliedastuseks peaks olema rahul kaablis sisalduva heli tagasisidekanaliga (ARC). See protokoll pakub kahesuunalist suhtlust seadmete vahel ühe HDMI-ühenduse kaudu. Põhimõtteliselt võimaldab HDMI ARC-port kasutada HDMI-d nii sisendina kui ka heliväljundina.

HDMI ™ Etherneti kanal (HEC) on abiks ka siis, kui soovite luua internetiühenduse kahe seadme vahel.

Ultra High Speed HDMI™ - ( version 2.1 ) hetkel viimane areng on Ultra High Speed HDMI™ kaabel. Eraldusvõime 8K @ 60Hz on praegu saadaolev kiireim edastuskiirus. Varasemad

HDMI ™ versioonid pole piisavad maksimaalse ribalaiuse 48 Gbit /s jaoks.

High Dynamic Range - 10-bitise värvisügavusega kõrge dünaamilisusega vahemiku töötlemine (HDR) on märkimisväärne. Tavaline standardne dünaamiline vahemik on 8 bitti. HDR muudab stseenid loomulikumaks, kui kunagi varem. Lisandunud on 

intensiivne värvispekter ja rikkalik detailsus. HDR-is saab eristada kahte tehnoloogiat. Dünaamilise HDR-i eeliseks on see, et filmi ajal reguleeritakse kontrasti ja heledust. Staatilise HDR-I korral seadistatakse HDR üks kord filmi alguses. Ultra High Speed HDMI™ -kaablite eelis on tulevikukindlus järgmise põlvkonna kodukino seadmete jaoks. Muidugi on Ultra High Speed HDMI™ varasemate HDMI™    versioonidega ühilduv.

Signaaliedastuse kvaliteet ei sõltu ainult HDMI ™ standardist. Arvestada tuleks ka selliseid tegureid nagu kaabli koostematerjalide kvaliteet ja kaabli pikkus.

 HDCP 2.2 - on uusim versioon 4k UHD sisuga meedia kopeerimiskaitsest.

Kasutatud materjalid : “HDMI™ – Special”  by Wentronic Deutchland

sees Uudised